Bejelentkezés X
Regisztráció/Elfelejtett jelszó

Oktatás a Seishokan dojok-ban

Seishokan jelentése:
Az igazság és a boldogság csarnoka. (Hely a szellem és a lélek edzésére.)

A dojo nevének megfelelően az aikido tanítása bizonyos értékek alapján történik. Az oktatók valamint a gyakorlók fizikai és szellemi értelemben is a tökéletességet kutatják az aikido világában.

A Seishokan Aikido Egyesület több, mint 15 éves gyakorlattal rendelkezik az Aikido oktatás terén. A foglakozások alkalmával az Aikido teljes ismeretanyagának átadása pusztakezes, fegyveres (jo, boken) folyik. Eddigi tapasztalataink segítségével edzéseinken a csoportos gyakorlás tanítási módszerein kívül, törekszünk az egyénre szabott oktatási programok megvalósítására.

Egyesületünk célja, hogy dojoink ne csak a gyakorlás helyei legyenek, hanem egy közösséghez tartozás élményét közvetítsék!

Gyermek edzés

kicsiA gyermekek edzése két csoportban történik. Az első csoportban a gyermekek bevezetése történik az aikidoba, megismerkednek az esésekkel, az alapmozdulatokkal és ezekre építve az alaptechnikák egy részével. Nagy hangsúlyt kap az edzések folyamán a gyermekek testösszerendezése, mozgáskoordinációjának fejlesztése. Ezek az edzések sok játékos elemet és játékot tartalmaznak. Ebben a csoportban a gyermekek 2 évig aikidoznak.

A második csoportban az edzések kicsit komolyabb keretek között folynak. Nagyobb hangsúlyt kap az aikido etikett (viselkedési szabályok) betartása, az állóképesség fejlesztés, az aikido gyakorlásához szükséges izmok fejlesztése. A már megtanult technikai elemek tökéletesítése mellett, bonyolultabb mozgásformák elsajátítása és ezek folyamatos gyakorlása történik. A gyermekek ebben a csoportban 14 éves korukig tanulnak. 12 évesen megismerkednek az aikidoban használatos fegyverekkel.

 

Felnőtt edzés

A felnőttek edzésén az aikido teljes ismeretanyagának átadása történik, kezdve a különböző eséstechnikáktól a pusztakezes és fegyveres gyakorláson át a tachi waza (álló helyzetben), suwari waza (ülőhelyzetben) és a hanmi – handachi waza (támadó fél áll, védekező fél ül) helyzetben történő gyakorlásig. Az aikido összetettsége egy életen át tartó gyakorlásra ad lehetőséget.